wit historie02 witje01
Bezoek aan New York

In oktober 1998 brachten wij een studiebezoek aan het Resolving Conflict Creatively Program (RCCP) in New York. Dit programma bestond al sinds 1985 in New York, en was ten tijde van ons bezoek in 1998 uitgegroeid tot een van de bekendste schoolbrede programma voor 'conflict resolution' in de Verenigde Staten. We maakten kennis met peer mediation: conflictbemiddeling door leeftijdgenoten.

Terug in Nederland zijn we gestart met het ontwikkelen en uitproberen van een ‘Hollandse’ variant: De Vreedzame School. We begonnen voorzichtig, en vroegen een groep van zo’n 12 leerkrachten van scholen in achterstandswijken om lesmateriaal uit te proberen. De reacties van leerkrachten, kinderen en ouders waren onmiddellijk heel positief. Wat nieuw was voor zowel leerkrachten als kinderen was de nadruk op de eigen kracht van de kinderen. Ze leerden zelf conflicten oplossen, en kregen van de leerkracht het vertrouwen om het in de praktijk toe te passen.

- Duurzaam?

- Doorontwikkeling burgerschap