nieuwsbrief februari 13 oudermediatoren

Vreedzame Wijk 2.0: ouders betrekken

De Vreedzame School en De Vreedzame Wijk staan nooit stil. Er wordt voortdurend gewerkt aan doorontwikkeling en kwaliteitsverbetering. Een van de ontwikkelprojecten is De Vreedzame Wijk 2.0.

Met dit ontwikkel- en onderzoeksproject (mogelijk gemaakt door subsidies van verschillende van fondsen, waaronder VSBfonds, Kinderpostzegels, Oranje Fonds, Bernard van Leer Foundation en de gemeente Utrecht), dat we samen met Micha de Winter van de Universiteit Utrecht uitvoeren, willen we ouders en buurtbewoners meer betrekken bij De Vreedzame Wijk.

Eén van de activiteiten die we in dit project uitvoeren is het op drie pilotscholen oprichten van een ouderstuurgroep die zelf initiatieven bedenkt en uitvoert die De Vreedzame School/Wijk versterken. Het achterliggende idee is niet alleen dat het effect van het programma sterker zal zijn als ouders actief betrokken zijn. Maar ook dat een ‘vreedzame’ oudergemeenschap in en om de school een belangrijke bijdrage kan leveren aan een positief opvoedklimaat.

Van de initiatieven die zijn ontstaan lichten we er één uit: op een van de pilotscholen (Al Hambra in Utrecht) zijn inmiddels zo’n 50 vaders en moeders getraind in mediatie. Zij zijn in staat om te bemiddelen bij conflicten in en om de schoolgemeenschap, én kunnen hun kinderen beter ondersteunen bij de geleerde vaardigheden op dit gebied. Onlangs kregen ze hun diploma uitgereikt.

witje01